logo
Sjømilitære Samfund - For Sjøforsvarets tarv og utvikling
20160531 174416

Kommandantboligen i Gravdal

Kommandantboligen på Gravdal har en lang og interessant historie. Bygningen er treffsted for alle militære i Bergensområdet. Fra og med 1. januar 2022 er det Bergen Militære Samfunn som eier, drifter og har vedlikeholdsansvar for Kommandantboligen.

I det siste århundre har hovedbygningen på Gravdal gård gått under navnet Kommandantboligen. Men gården er adskillig eldre enn det. Gården ble angivelig ryddet allerede på 600-tallet. Siden den gang har den vært herregård, krongård, lysthus, underoffisersskole, okkupert, og kommandantbolig. Mer om historien kan leses i publikasjonene nederst på siden.

Adresse: Gravdalsveien 155, 5165 Laksevåg.

Rom og lokaler

Kommandantboligen har flere rom og selskapslokaler av ulik størrelse for et mindre antall og opptil 100 personer. Dermed kan Kommandantboligen brukes til både større og mindre arrangement som:

  • Bryllup
  • Minnestund
  • Runde dager
  • Konfirmasjon
  • Møter/seminar
  • Julebord og festmiddager

Selskapsdrift

Alvøparken Selskapsservice AS driver selskapsdriften ved Kommandantboligen i Gravdal. Det betyr at alle bookinger av Kommandantboligen skjer gjennom dem. For leie av Kommandantboligen, kontakt Alvøparken Selskapsservice via deres hjemmesider.

Kostnader

Militære avdelinger og medlemsforeninger betaler ikke lokalleie ved bruk av Kommandantboligen.

Dugnader 2023

Følgende tidspunkter for dugnad er satt opp:

  • 9. mai dugnad (kl. 14 - 16)
  • 12. september dugnad (kl. 14 - 16)
  • 10. oktober og dugnad (kl. 14 - 16)

Offisersmessen KNM Bergen

Offisersmessen på fregatten KNM Bergen er gjenskapt og gjenåpnet på land i Portnerboligen til Kommandantboligen i Gravdal. Offisersmessen er et lite stykke norsk marinehistorie. I løpet av 40 år på sjøen tjenestegjorde 40 skipssjefer, 400 offiserer og nærmere 5000 befal og mannskap ombord på KNM Bergen. Siden fartøyet ble tatt ut av drift i 2005 har det vært et ønske om å bevare deler av det som et minne om Oslo-klassen. Messen ble offisielt innviet av byrådsleder Monica Mæland den 17. januar 2008. Offisersmessen kan etter søknad benyttes av militære avdelinger og militærrelaterte foreninger. Bruksområdene er primært møter, mottakelser og markeringer, messeaftener og mindre selskaper.

For leie av «Offisersmessen KNM Bergen» sendes søknad sendes til daglig leder av BMS Jarle Vika (jarle.vika@gmail.com/976 17 070).

Din militære avdeling eller medlemsforening betaler et administrasjonsgebyr på 500kr for bruk av offisersmessen. Utvask kan bestilles i tillegg for 500 kr dersom avdelingen ikke selv besørger dette.

Les mer om Bergen Militære Samfunn her.

Relevante dokumenter