logo
Sjømilitære Samfund - For Sjøforsvarets tarv og utvikling
SMS Hotel

Samfundsbygningen i Horten

Fra 1883 har medlemmer av Sjømilitære Samfund benyttet Samfundsbygningen som samlingslokale og har vært åsted for en rekke klubbaftener, ball og soiréer.

Da marinens hovedbase ble flyttet fra Stavern til Karljohansvern i Horten, flyttet Sjømilitære Samfund med. Foreningen leide klubblokaler de første årene, men etter hvert kom behovet for egne lokaler.

Ved økonomisk hjelp av medlemmer og andre rundhåndede, ble Samfundsbygningen oppført av byggmester H. Hansen fra Christiania. Hovedbygningen stod ferdig til innvielse 15. november 1883. Her finner man ærverdige saler til selskaper samt 6 hotellrom i andre etasje. I den gamle hovedbygningen hadde offiserene sine klubbaftener, ball og soiréer. De kunne komme for overnatting, et måltid, en drink i baren eller et slag biljard.

Da marinens hovedbase ble flyttet til Bergen rundt 1960 endret aktiviteten i huset seg. Det ble åpnet opp for at sivile kunne leie seg inn for selskaper, møter, overnatting og øvrige sammenkomster. Mange har minner, flest positive, fra danseskoleball og andre begivenheter i de storslåtte lokalene.

I 2017 stod sidebygningen «Carl Johan» klar til innvielse som en del av det totale anlegget. Med 39 hotellrom og stor kurs- og konferanseavdeling er tilbudet blitt adskillig større enn opprinnelig – men historien, den er godt bevart. Samfundsbygningen har hatt ulike vertskap gjennom årene.

Dagens vertskap, Torill Krosvollen Thorsen og Stig Thorsen overtok driften i 2004. De er, sammen med sin stab, stolte av den historiske perlen de forvalter og er klare til å ta imot deg som gjest.

Mer informasjon

Se hjemmesiden til vertskapet på samfundet her.

Se Kjell-Arne Bratlis historiske artikkel om samfundet her.